Amning av spädbarn med KMPA

Bröstmjölk består av en perfekt balans av näringsämnen för spädbarnet, även barn med KMPA.

Den innehåller en mängd olika bioaktiva komponenter, såsom immunglobuliner, hormoner och oligosackarider eller humana mjölkoligosackarider (HMO). 1

Nyfödda får därför stöd av moderns immunförsvar genom ämnen i bröstmjölken, såsom HMO, sekretorisk immunglobulin A (IgA), laktoferrin, antimikrobiella peptider (AMP) och övriga komponenter. 2,3

Bröstmjölkens sammansättning

Composition of Human Breastmilk splitted in components: Water, Lactose, Lipids, HMO and Proteins.

HMO är den tredje vanligaste fasta komponenten i bröstmjölk och spelar en särskilt viktig roll i utvecklingen av immunförsvaret.4

Vi vet idag att över 200 av dessa strukturellt komplexa kolhydrater finns i bröstmjölken, där två av dem – 2'-fukosyllaktos (2'-FL) och lakto-N-neotetraos (LNnT) – står för mer än 30 % av HMO.5


Behandling av ammande spädbarn med KMPA

I de tillfällen, när KMPA misstänks hos ett spädbarn som helammas, rekommenderas att modern av diagnostiska skäl utesluter komjölk/mejeriprodukter från sin diet i 2–4 veckor medan hon fortsätter att amma.6 För att bekräfta diagnosen bör komjölk/mejeriprodukter återinföras i moderns kost samtidigt som barnets symtom hela tiden övervakas.

Modern ska under denna tid eliminera alla källor till komjölk/mejeriprodukter från både sin egen och barnets kost (om introduktion till vanlig mat har påbörjats). Riktlinjerna rekommenderar kostrådgivning av dietist under denna period för att tillförsäkra att moderns kost är näringsmässigt korrekt, samt uppföljning för att se till att elimineringen av livsmedlen upphör om den inte haft effekt.7

Om eliminationsdieten för modern förlängs rekommenderas tillskott av kalcium och D-vitamin – upp till 1 000 mg kalcium och 10 mikrogram D-vitamin per dag.8 Dessutom kan tillskott av jod och vitamin B12 övervägas.6

Observera: Ammande mödrar bör endast undvika mat och dryck som barnet visar reaktioner på via bröstmjölken. Om livsmedel onödigtvis tas bort från moderns kost kan det påverka hennes näringsmässiga hälsa negativt, särskilt om hela livsmedelsgrupper, såsom mejeriprodukter, vete eller flera olika livsmedel, elimineras. Uteslutning av födoämnen under amning bör ske under övervakning av dietist.10

Several clinical studies reported the protective effect of breastfeeding.


For infants, including a reduced incidence of:

Effect

Gastroenteritis and diarrhea

Effect

Respiratory tract infections

Effect

Atopic manifestations

References:

1). Wiciński M, et al. Nutrients. 2020;12(1):266.
2). Field CJ. J Nutr. 2005;135(1):1‐4.
3). Cederlund A, et al. PLoS One. 2013;8(1):e53876.
4). Zivkovic AM, et al. Proc Natl Acad Sci U S A. 2011;108 Suppl 1(suppl 1):4653‐4658.
5). Vandenplas Y, et al. Nutrients. 2018;10(9):1161.
6). Vandenplas Y, et al. An ESPGHAN position paper. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2023 Jul 26.
7). Januszko P & Lange E. Rocz Panstw Zakl Hig. 2020;71(2):181-189.
8). Ludman S, et al. BMJ. 2013;347:f5424.
9). National Allergy Strategy (Australia). 2018. Online: https://preventallergies.org.au/introducing-solid-foods/babies-with-existing-allergy-of-family-history/
10). ASCIA 2022. Cow`s milk (dairy) allergy. Online: Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy (ASCIA)