A can of Alfamino whey-based formula for infants with food allergies developed by Nestlé Health Science.

Alfamino®

Hypoallergen aminosyrabaserad specialnäring (AAF) med 2 HMO (2'-FL och LNnT) för effektiv symtomlindring av spädbarn och småbarn med svår KMPA, multipel proteinallergi och andra tillstånd som kräver en AAF.

 

Lämplig som enda näringskälla från födsel till 12 månaders ålder. Lämplig som tillägg till ålderssvarande kost från 6 månaders ålder.

Förbättrad behandling av komjölksproteinallergi

Preparing Althéra® HMO is very similar to how you prepare standard infant formula. The step-by-step instructions on how to prepare Althéra® HMO are:

step 1

Steg 1Steg 1 Tvätta händerna före tillagning

drink

Steg 2 Diska flaska, napp och lock

boild

Steg 3 Koka delarna i 5 min. Förvara övertäckta fram till användning.

boil

Steg 4 Koka kallt kranvatten i 5 min. Låt svalna till lägre än 37 grader

serve

Steg 5Häll exakt mängd ljummet vatten i flaskan

Steg 6 Tillsätt exact antal strukna skopor enligt barnets ålder

Steg 7 Skaka flaskan tills pulvret lösts upp helt

VARNING: Okokt vatten, ej kokta flaskor eller felaktig spädning kan vara skadligt för ditt barn. Felaktig förvaring, hantering, tillagning och matning kan riskera barnets hälsa.

ÅLDER TOTAL VOLYM (ML) MÄNGD PER MÅL (STRUKNA MÅTT) ENERGI (KCAL)
1-2 veckor
90
3
6
3-4 veckor
120
4
7
2. månad
150
5
5
3-4 månader
180
6
5
5-6 månader
210
7
5
Fra 5. (7.) månad**
210
7
3-4

Glukossirap, vegetabiliska oljor (solros, raps, strukturerad palmolja), aminosyror (L-lysinacetat, L-leucin, L-prolin, L-glutamin, L-arginin, L-valin, glycin, L-isoleucin, L-treonin, L-serin, L-fenylalanin, L-tyrosin, L-asparaginsyra, L-histidin, L-alanin, L-cystin, magnesium-L-aspartat, L-tryptofan, L-metionin), MCT-olja, stärkelse, mineraler (kalciumglycerofosfat, kaliumklorid, natriumcitrat, kalciumcitrat, kaliumcitrat, natriumfosfat, magnesiumoxid, järnsulfat, zinksulfat, kopparsulfat, mangansulfat, kaliumjodid, natriumselenat), emulgeringsmedel (E472c), fiber (2’-fukosyllaktos, lakto-N-neotetraos), olja från Mortierella alpina (ARA), olja från mikroalgen Schizochytrium sp. (DHA), kolinbitartrat, vitaminer (C, E, niacin, pantotensyra, riboflavin, A, tiamin, B6, folsyra, K, D, biotin, B12), surhetsreglerande medel (E330), taurin, inositol, L-karnitin. Glutenfri. Laktosfri. Förpackad i en skyddande atmosfär.

Alfamino® är ett näringsmässigt komplett livsmedel för speciella medicinska ändamål för spädbarn 0–12 månader. Lämplig som enda näringskälla från födseln upp till 6 månader. Kompletteras med mjölkfri kost över 6 månaders ålder i kombination med introduktion till fast föda (i samråd med sjuk vårdspersonal). Över 1 års ålder rekommenderar vi byte till Alfamino® Junior som är speciellt anpassad för barn från 1 år.

  • Bevisat hypoallergen med en tolerans på 100 % hos spädbarn och barn med komjölksproteinallergi (KMPA)1
  • Främjar tillväxt och tolereras väl2–4 även hos barn med svår KMPA4,5
  • Med 2 HMO (2'-FL och LNnT†) som stärker immunförsvaret vid att främja tillväxten av fördelaktiga bakterier och produktionen av viktiga kortkedjiga fettsyror4,6
  • 2'-FL och LNnT† i specialnäringen minskar risken för vanliga luftvägsinfektioner samt läkemedelsanvändning hos spädbarn med KMPA6
  • Inspirerad av bröstmjölk med strukturerade lipider (40 % i sn-2-position) – förknippas med högre bentäthet och bättre avföringskonsistens7–10
  • Innehåller 24,4 % MCT för förbättrad tolerans och absorption11
  • Bättre smak än vissa andra aminosyrabaserade specialnäringar, vilket främjar acceptans/följsamhet12

†LNnT = Lakto-N-neotetraos 2’-FL = 2’fukosyllaktos HMO = Humana mjölkoligosackarider MCT, medellånga fettsyror, HMO, humana mjölkoligosackarider

Immunvårdande fördelar

Komjölksproteinallergi är ett immunmedierat tillstånd. Det är förknippat med dysbios i tarmens mikrobiota, vilket påverkar immunsystemets mognad och gör att spädbarn har ökad risk för infektioner och framtida allergier.13 Alfamino® innehåller 2'-fukosyllaktos (2'-FL) och lakto-N-neotetraos (LNnT). 2'-FL och LNnT är två viktiga humana mjölkoligosackarider (HMO) som är strukturellt identiska med dem som finns i bröstmjölk.13

Laktos och HMO främjar tillväxten av gynnsamma bakterier i tarmen
HMO stärker tarmbarriären genom att främja tarmcellernas mognad
HMO eliminerar patogener genom en "decoy-effekt"
HMO styr mognaden av immunsystemet, vilket leder till ett mer balanserat Th1/Th2-respons

Minskar infektioner och användning av läkemedel

Spädbarn som fick specialnäring med 2'-FL och LNnT† hade färre nedre och övre luftvägsinfektioner6

Spädbarn som fick specialnäring med 2'-FL och LNnT† behövde mindre antibiotika och febernedsättande medel6,19

Patientfall – exempel för Alfamino®

NAMN OCH ÅLDER

Sophia, 6 månader gammal

DIAGNOS

Allvarlig komjölksproteinallergi

KOSTBEHANDLING

Alfamino®

Atopisk dermatit (AD) med hämmad tillväxt (nedgång med 1 SD från födseln till 6 månader – födelsevikt 3,7 kg, vikt för ålder z-score (WAZ) 0 = normal, vid 6 månader vikt 5,7 kg, WAZ -2) och komjölksproteinallergi (KMPA).

Hudläkaren ordinerade topikala kortikosteroider och remitterade henne till dietist.

Dietisten rekommenderade byte från eHF till en aminosyrabaserad specialnäring (AAF) (Alfamino®) på grund av hennes dåliga tillväxt och svåra AD och föreslog uppföljning vid 8 månaders ålder. Dietisten gav också råd om kompletterande mjölkfri kost.

Sophias vikt hade ökat till 7,2 kg, WAZ nära 0 vid 8 månader. Huden var mycket bättre, men mamman rapporterade skov i samband med vissa livsmedel – inklusive vete och fisk, så hon uteslöt dessa från Sophias kost, tillsammans med mejeriprodukter och soja. Det beslutas att fortsätta med den nuvarande dieten fram till nästa kontroll då en födoämnesprovokation skulle övervägas.

Hudläkaren hade rekommenderat minskad användning av topikala steroider och fortsatt användning av mjukgörande preparat.

Vid uppföljningen växte hon bra (8,7 kg, WAZ 0 = normalt) och fick ~500 ml/dag av Alfamino®. Hon åt bra och hade en varierad kost, även om mamman fortfarande uteslöt vissa livsmedel (mejeriprodukter, soja och fisk). Hon tålde nu vissa vetebaserade produkter. Dietisten bad mamman att börja återintroducera mejeriprodukter hemma med hjälp av "the milk ladder", mamman rapporterade dock att hudproblemen blossade upp efter provokation med färsk mjölk. Sophia verkade tåla små mängder soja. Dietisten gav rådet att fortsätta försöka ge alla livsmedel som tolererades och i nuläget endast utesluta färsk mjölk och fisk. Det föreslogs också gradvis avvänjning från Alfamino® under 1–2 månader (samtidigt som man kontrollerade hennes vikt). Vid kontrollbesök (15 månader) rapporterade mamman att Sophia hade slutat med Alfamino® och fick en kommersiellt tillgänglig sojabaserad dryck med tillsatt kalcium. Hon undvek fortfarande fisk och färsk mjölk, men Sophia tålde nu tillagade mjölkprodukter. Hon växte bra och WAZ var nu åter normalt (WAZ = 0). Hon fortsatte att gå på kontroll hos hudläkaren, även om hennes hud blivit mycket bättre.

Vi lanserar våra återvinningsbara växtbaserade förpackningar

Vår växtbaserade plast är tillverkad av sockerrör, en förnybar resurs till skillnad från fossilbaserade material. Dessutom har förpackningarna nu en lättare pigmentering för att ytterligare förbättra återvinningsbarheten.

växtbaserad plast

alfamino
69%

… av all plast i Alfarés lock och skopa är nu tillverkade av växtbaserade material (sockerrör) istället för fossilbaserade material.

Hur vi omvandlar sockerrör till växtbaserad plast

Vill du veta mer om hur vår växtbaserade plast tillverkas?

plant
Först pressas sockerrören så dess sockerrika saft sipprar ut. Saften används sedan till socker.
can
Vid en andra pressning är saften inte lika söt. Denna saft används vanligen inte i livsmedel.
I detta skede utvinns hartset vi använder för att tillverka vår växtbaserade plast.
spoon
Väldigt lite går till spillo. Processen ger bland annat en näringsrik vätska som används som gödningsmedel, medan andra rester av sockerröret används för att tillverka bioetanol (ett slags drivmedel).

Alfamino® FAQs

Svar på vanliga frågor om Alfamino® Junior. Alfamino® .

Burken Alfamino® innehåller 400 g.

Den rymmer 4,4 g – så 1 skopa Alfamino® motsvarar 4,4 g pulver.

Ja, Alfamino® kan användas till barn som behöver sondmatas. Observera att sondmatning måste ske i enlighet med alla instruktioner och lokala riktlinjer samt patientens individuella kostbehandlingsplan.

Ja, Alfamino® är lämplig för barn som följer en halal- eller kosherdiet. Proteinet som används i Alfamino® är baserat på 100 % fria aminosyror. Denna specialnäring uppfyller kriterierna för hypoallergenicitet enligt American Academy of Pediatrics (AAP) och kan användas för kostbehandling av spädbarn med komjölksproteinallergi.1

1. Nowak-Wegrzyn A, et al. Clin Pediatr. 2015.

Medellånga fettsyror (MCT) utgörs av en blandning av triglyceroler som består av mättade fettsyror med en kedjelängd på 6–10 kolatomer.

1.Bach AC, & Babayan VK. Am J Clin Nutr. 1982;36(5):950-62. 
2.Marten B, et al. Int Dairy J. 2006;16:1374-82.
3.Clegg ME. Int J Food Sci Nutr. 2010;61(7):653-79. 
4.Delplanque B, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;61(1):8-17. 
5.Babayan VK. Lipids. 1987;22: 417-20.

I en praktisk evidensbaserad vägledning1 om användning av AAF anges bland annat följande tillstånd:

När extensivt hydrolyserad specialnäring (eHF) inte är effektiv, Eosinofil esofagit Hämmad tillväxt, särskilt vid symtom från flera organ (magtarmkanalen och/eller huden), och eliminering av flera födoämnen Anafylaxi

1.Meyer R, et al. J Allergy Clin Immunol Pract. 2018;6:383-99.

Alfamino® är baserad på 100 % fria aminosyror, 24 % av fettet som ingår består av medellånga fettsyror (MCT) och den är laktosfri. Dessa är viktiga egenskaper för spädbarn och barn med svåra former av KMPA och gynnar även dem med svår gastrointestinal (GI) funktionsnedsättning. MCT absorberas lätt och hydrolyseras både snabbare och mer fullständigt än långkedjiga triglycerider (LCT).1 Detta har visat sig vara positivt för spädbarn med GI-nedsättning.2 Genom att den är laktosfri är den också gynnsam för barn med sekundär laktosintolerans.

Dessa specialnäringar har olika lipidsammansättning eftersom de är avsedda för olika målpopulationer. Till exempel, för gastrointestinal funktionsnedsättning, som kan:

förekomma i kombination med KMPA-symtom: rekommenderas Alfaré® eller om barnet

förekomma i kombination med allvarliga KMPA-symtom: rekommenderas Alfamino® (eller Alfamino® Junior när barnet är >1 år)

Alfaré®, Alfamino® och Alfamino® Junior innehåller medellånga fettsyror (MCT). MCT absorberas lätt, vilket är positivt för spädbarn med omogen tarm eller tarmsvikt.1,2 Althéra® innehåller inte MCT och är avsett som första linjens behandling av spädbarn med KMPA.

En annan skillnad är att det bara är Alfamino® och Alfamino® Junior som innehåller strukturerade lipider vars sammansättning och struktur efterliknar den palmitinsyra som finns i bröstmjölk, detta för att underlätta upptaget av fett och kalcium.2,3

I vilket fall som helst är de fyra specialnäringarna i sortimentet, Althéra®, Alfaré®, Alfamino® och Alfamino® Junior, lämpliga för behandling av KMPA – oavsett lipidsammansättning.

Samtliga innehåller de essentiella fettsyrorna linolsyra (LA) och alfa-linolensyra (ALA), samt de långkedjiga fleromättade fettsyrorna (LCPUFA), arakidonsyra (ARA) och dokosahexaensyra (DHA), vilka är viktiga för hjärnans och immunförsvarets utveckling.2

1.Bach AC, & Babayan VK. Am J Clin Nutr. 1982;36(5):950-62. 
2.Delplanque B, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;61(1):8-17.
3.Mazzocchi A, et al. Nutrients. 2018;10(5):567.

HMO-strukturer är ganska komplexa, och replikering av HMO (som är strukturellt identiska, men som inte kommer från bröstmjölk) var inte möjlig förrän nyligen.

Därför har specialnäringar och modersmjölksersättningar ofta blivit tillsatt enklare oligosackarider som galaktooligosackarider (GOS), en (icke-human) oligosackarid utvunnen ur mjölk (enzymatiskt framställd av galaktos)1 eller en växtbaserad variant, frukto-oligosackarider (FOS) – som inte finns i bröstmjölk1,2.

Framstegen inom bioteknik gör det idag möjligt, efter nästan 30 års forskning och utveckling av Nestlé och våra samarbetspartners, att framställa HMO, inklusive 2-fukosyllaktos (2'-FL) och lakto-N-neotetraos (LNnT). Dessa ämnen kan nu produceras i industriell skala för att introduceras i både standard- och specialnäringar. 2'-FL och LNnT i Nestlés specialnäringar är strukturellt identiska med två av de tio HMO som finns i bröstmjölk.2

1.Sela D & Mills D. Trends Microbiol. 2010 July ; 18(7): 298–307.
  2.Bode L, & Jantscher-Krenn E. Adv Nutr. 2012;3(3):383S-91S.

Över 200 olika HMO har identifierats i bröstmjölk,1 där 2’fukosyllaktos (2'-FL) och lakto-N-neotetraos (LNnT) är bland de 10 vanligaste, och står för mer än 30 % av alla HMO.2 De är väl studerade och anses av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) vara säkra att använda i vanlig modersmjölksersättning och i specialnäringar.3

De första kliniska studierna på friska spädbarn som fått vanliga modersmjölksersättningar kompletterade med 2'-FL och LNnT visade att dessa var säkra att använda och stödde normal tillväxt, med gynnsamma effekter på immunitet, tarmens mikrobiota och frekvensen av vissa infektioner samt minskade behovet av vissa läkemedel.4–6 Kliniska studier på spädbarn med komjölksproteinallergi (KMPA) visade att våra specialnäringar som innehöll 2'-FL och LNnT var hypoallergena, stödde normal tillväxt, lindrade effektivt KMPA-symtom, minskade risken för infektioner7 samt medförde en positiv utveckling av tarmens mikrobiom.7–10

Spädbarn med KMPA kan nu dra nytta av två av de vanligaste HMO i bröstmjölk, 2'-FL och LNnT, vilka visat sig stärka barnens immunsystem, motverka dysbios i tarmens mikrobiota samt minska risken för infektioner4–10.

1. Walsh C, et al. J Funct Foods. 2020;72:104074.
2.Azad MB, et al. J Nutr. 2018;148(11):1733-42.
3.EC No 258/97. EFSA J. 2015;13(7):4183.
4.Berger B, et al. mBio. 2020;11(2):e03196-19.
5.Puccio G, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017;64(4):624-31.
6.Roman Riechmann E, et al. Nutr Hosp. 2020;37(4):698-706.
7.Vandenplas Y, et al. Nutrients. 2022, 14, 530 
8.Nowak-Wegrzyn A, et al. Nutrients. 2019;11:1447.
9.Boulangé CL, et al. Int. J. Mol. Sci. 2023, 24, 11422.
10.Gold MS, et al. Nutrients. 2022, 14, 2297.

Nej, HMO är inte känsliga för värme. De klarar sig även i kyla och påverkas varken av pastörisering eller frystorkning.1

1. Vandenplas Y, et al. Nutrients. 2018;10(9):1161.

Nej, HMO finns endast i bröstmjölk (därav namnet, humana mjölkoligosackarider). Mjölken från exempelvis kor innehåller också mjölkoligosackarider (MO). Bröstmjölk innehåller mellan 100 och 1 000 gånger mer MO än mjölk från produktionsdjur, såsom komjölk.1,2

Dessutom är de MO som finns i mjölk från produktionsdjur kvalitativt annorlunda en de som finns i bröstmjölk. De har en högre andel silylerade och lägre andel fukosylerade MO.3

1.Walsh C, et al. J Funct Foods. 2020;72:104074
2.Donovan SM, & Comstock SS. Ann Nutr Metab. 2016;69(Suppl 2):42-51.
3.Oliveira D, et al. Int J Dairy Technol. 2015;68(3), 305-21.

2’-FL och LNnT i Nestlés specialnäringar för spädbarn är strukturellt identiska med dem som finns i bröstmjölk.1

Nestlé har forskat kring HMO i decennier och har nyligen lyckats göra produktionen tekniskt möjlig. Våra specialnäringar, Althéra®, Alfaré®, Alfamino® och Alfamino® Junior är de första som har fått tillsatt 2’-FL och LNnT.1.EC No 258/97. EFSA J 2015;13(7):4183.

Syftet med att tillsätta strukturerade lipider till Alfamino® och Alfamino® Junior var att efterlikna sammansättningen och strukturen hos palmitinsyra i bröstmjölk (vid sn-2-positionen), vilket har visat sig underlätta fett- och kalciumabsorptionen.1,2 Bröstmjölk består av 20 till 30 % palmitinsyra, med 70 % i sn-2-positionen.3 En ökning av andelen sn-2-palmitat i modersmjölksersättning resulterade i högre bentäthet, minskad mängd fria fettsyror i avföringen och mjukare avföring som mer liknade den hos ammade spädbarn.4 Strukturerade lipider är triacylglyceroler där fettsyrasammansättningen modifierats och/eller positionen i glycerolryggraden omfördelats.5,6

Strukturerade lipider i Alfamino® och Alfamino® Junior skiljer sig från palmoleinolja (som finns i vegetabiliska oljebaserade specialnäringar), där palmitinsyran är placerad i sn-1- och sn-3-positioner.7

1.Delplanque B, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;61(1):8-17.
2.Mazzocchi A, et al. Nutrients. 2018;10(5):567. 
3.Innis SM, et al. J Nutr. 1995;125(1):73-81. 
4.Kennedy K, et al. Am J Clin Nutr. 1999;70:920-7
5.Babayan VK. Lipids. 1987; 22: 417-20.
6.Osborn HT, & Akoh CC. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2002;1(3):110-20.
7.Fabiana FY, et al. PLEFA 2013; 89 (2013) 139–143.