A can of Alfamino Junior HMO formula for children over 1 year old with food allergies, developed by Nestlé Health Science.

Alfamino® Junior

Hypoallergen aminosyrabaserad specialnäring (AAF) med 2 HMO (2'-FL och LNnT) för effektiv symtomlindring hos barn (>12 månader) med svår KMPA, multipel proteinallergi och andra tillstånd som kräver en AAF.

 

Näringsmässigt komplett – kan användas som oral eller enteral nutrition från 12 månader till 13 års ålder.

Preparing Alfamino Junior® HMO is very similar to how you prepare standard infant formula. The step-by-step instructions on how to prepare Alfamino Junior® are

step 1

Steg 1 Tvätta händerna före tillagning

Steg 2 Diska flaska, napp och lock

Steg 3 Koka delarna i 5 min. Förvara övertäckta fram till användning.

Steg 4 Koka kallt kranvatten i 5 min. Låt svalna till lägre än 37 grader

Steg 5 Häll exakt mängd ljummet vatten i flaskan

Steg 6 Tillsätt exact antal strukna skopor enligt barnets ålder

Steg 7 Skaka flaskan tills pulvret lösts upp helt

Steg 8 Tillslut burken noga efter varje användning och förvara svalt och torrt.

VARNING: Okokt vatten, ej kokta flaskor eller felaktig spädning kan vara skadligt för ditt barn. Felaktig förvaring, hantering, tillagning och matning kan riskera barnets hälsa.

ÅLDER TOTAL VOLYM (ML) MÄNGD PER MÅL (STRUKNA MÅTT) ENERGI (KCAL)
150
125
6
150
200
170
8
200
300
250
12
300
500
420
20 (104g)
1000
840
40 (207g)
1000

Glucose syrup, amino acids, vegetable oils (sunflower, rapeseed, structured palm oil), minerals (calcium glycerophosphate, potassium citrate, potassium chloride, calcium citrate, sodium citrate, sodium phosphate, magnesium oxide, ferrous sulphate, zinc sulphate, manganese sulphate, copper sulfate, potassium iodide, sodium molybdate, sodium selenate, chrom chloride), MCT, starch, emulsifier (E472c), choline bitartrate, fibres (2'-fucosyllactose, lacto-N-neotetraose), Mortierella aplina oil (ARA), Schizochytrium sp. oil (DHA), acidity regulator (E330), vitamines (C, E, niacine, pantothenic acid, riboflavin, B6, thiamine, A, folic acid, K, biotin, D, B12), inositol, taurine, L-carnitine.

Alfamino® Junior är en kostbehandling för barn med komjölksproteinallergi, sojaallergi, multipel födoämnesallergi och andra tillstånd där elementar diet rekommenderas. Alfamino® Junior är näringsmässigt komplett och avsedd för barn 1–13 år. Den kan drickas som kosttillägg, användas som berikning eller ges som enda föda/ sondnäring. Kan även användas som ersättning i mat och vid bakning.

  • Bevisat hypoallergen med en tolerans på 100 % hos spädbarn och barn med komjölksproteinallergi (KMPA)1
  • Främjar tillväxt och tolereras väl även hos barn med kombinerad diagnos (sondmatning upp till 1 år)2
  • Med 2 HMO (2'-FL och LNnT†) som stärker immunförsvaret vid att främja tillväxten av fördelaktiga bakterier och produktionen av viktiga kortkedjiga fettsyror3,4
  • Innehåller 24,4 % MCT för förbättrad tolerans och absorption5
  • Inspirerad av bröstmjölk med strukturerade lipider (40 % i sn-2-position) – associerat med högre bentäthet och bättre avföringskonsistens6–9

†LNnT = Lakto-N-neotetraos 2’-FL = 2’-fukosyllaktos HMO = Humana mjölkoligosackarider MCT, medellånga fettsyror, HMO, humana mjölkoligosackarider.

Immunvårdande fördelar

Komjölksproteinallergi är ett immunmedierat tillstånd. Det är förknippat med dysbios i tarmen mikrobiota, vilket påverkar immunsystemets mognad och gör att spädbarn har en ökad risk för infektioner och framtida allergier.10 Alfamino® Junior innehåller laktos, samt 2'-fukosyllaktos (2'-FL) och lakto-N-neotetraos (LNnT). 2'-FL och LNnT är strukturellt identiska med två viktiga humana mjölkoligosackarider (HMO).11

Laktos och HMO främjar tillväxten av fördelaktiga bakterier i tarmen
HMO stärker tarmbarriären genom att främja tarmcellernas mognad
HMO eliminerar patogener genom en "decoy-effekt"
HMO styr mognaden av immunsystemet, vilket leder till ett mer balanserat Th1/Th2-respons

Patientfall – exempel för Alfamino Junior®

NAMN OCH ÅLDER

Noah, 3,5 år gammal

DIAGNOS

Eosinofil esofagit (EoE)

KOSTBEHANDLING

Alfamino Junior®

Eosinofil esofagit (EoE) och hämmad tillväxt.

Gastroenterologen ställde diagnos och remitterade honom till dietist för en eliminationsdiet i 6–8 veckor. Behandlingen startade med en 2 Food Elimination Diet men hans symtom försvann inte. Dietisten inledde 4 Food Elimination Diet. Efter 2 veckor på 4 Food Elimination Diet lades han in på sjukhus med smärta, kräkningar, uttorkning och ingen viktökning (12,8 kg – WAZ nära -2 = hämmad tillväxt – 3 år 6 ½ månader). Han undersöktes av gastroenterolog som föreslog 6 Food Elimination Diet tillsammans med kompletterande näring för bättre tillväxt. Dietisten gav föräldrarna råd om 6 Food Elimination Diet och ordinerade Alfamino® Junior 300 ml/dag (300 kcal) som komplettering. Han skrevs ut på denna diet. En vecka senare ringde hans föräldrar dietisten och sa att han tyckte om specialnäringen men att han fortfarande hade ont, och att de var oroliga för hans vikt. Efter diskussion med gastroenterologen fattades beslutet att upphöra med all mat under 4–8 veckor samtidigt som man fortsatte med Alfamino Junior® som enda näringskälla.

Besök hos läkarmottagning tillsammans med modern. Han hade nästan gått upp 1 kg i vikt och vägde nu 13,6 kg (WAZ nära 0). Han tyckte om Alfamino® Junior och hade mindre smärta och färre kräkningar. Eftersom han inte hade förbättrats till 100 % (vikten hade inte återgått till det normala) beslutade teamet att fortsätta med denna behandling i ytterligare 6 veckor. Gastroenterologen ordinerade även förnyad endoskopi.

Vid uppföljningen hade han gått upp i vikt och vägde nu 14,8 kg (WAZ nära 0). Den nya endoskopin visade en signifikant minskning av antalet eosinofiler (nu 20 eosinofiler/0,3 mm2). Det beslutades att fortsätta med Alfamino® Junior i ytterligare 6 veckor eftersom värdena fortfarande låg utanför de normala intervallen och kroppsvikten ännu inte var helt tillbaka till det normala.

Ny endoskopi (efter 3 till 4 månader) visade normalisering av antalet eosinofiler (<10 eosinofiler/0,3 mm2) och han bedömdes vara i remission. Han vägde nu 15,2 kg WAZ = nära 0 [normal]. Dietisten började återintroducera mat.

Vid 4 års ålder kunde Noah äta nästan all mat igen och undvek endast mejeriprodukter och vete som han fortfarande reagerade på. Hans kost var näringsmässigt komplett och han hade en normal tillväxtkurva och specialnäringen Alfamino® Junior behövdes inte längre. Istället ersattes mjölk och mejeriprodukter med växtbaserade drycker och Noah åt i övrigt en mycket hälsosam kost med begränsad mängd processad mat och kött, och massor av grönsaker och frukt.

Vi lanserar våra återvinningsbara växtbaserade förpackningar

Vår växtbaserade plast är tillverkad av sockerrör, en förnybar resurs till skillnad från fossilbaserade material. Dessutom har förpackningarna nu en lättare pigmentering för att ytterligare förbättra återvinningsbarheten.

växtbaserad plast

alfamino junior
69%

… av all plast i Alfaminos® lock och skopa är nu tillverkad av växtbaserade material (sockerrör) istället för fossilbaserade material.

Hur vi omvandlar sockerrör till växtbaserad plast

Vill du veta mer om hur vår växtbaserade plast tillverkas?

plant
Först pressas sockerrören så dess sockerrika saft sipprar ut. Saften används sedan till socker.
can
Vid en andra pressning är saften inte lika söt. Denna saft används vanligen inte i livsmedel.
I detta skede utvinns hartset vi använder för att tillverka vår växtbaserade plast.
spoon
Väldigt lite går till spillo. Processen ger bland annat en näringsrik vätska som används som gödningsmedel, medan andra rester av sockerröret används för att tillverka bioetanol (ett slags drivmedel).

Alfamino® Junior FAQs

Svar på vanliga frågor om Alfamino® Junior. Alfamino® Junior .

Burken Alfamino® Junior innehåller 400 g.

Den rymmer 5,2 g – så 1 skopa Alfamino® Junior motsvarar 5,2 g pulver.

Ja, Alfamino® Junior kan användas till barn som behöver sondmatas. Observera att sondmatning måste ske i enlighet med alla instruktioner och lokala riktlinjer samt patientens individuella kostbehandlingsplan.

Ja, Alfamino® Junior är lämplig för barn som följer en halal- eller kosherdiet. Proteinet som används i Alfamino® Junior är baserat på 100 % fria aminosyror. Denna specialnäring uppfyller kriterierna för hypoallergenicitet enligt American Academy of Pediatrics (AAP) och kan användas för kostbehandling av småbarn med KMPA.1

1.Nowak-Wegrzyn A, et al. Clin Pediatr. 2015.

I en praktisk evidensbaserad vägledning1 om användning av AAF anges bland annat följande tillstånd:

Behandlingssvikt på extensivt hydrolyserad specialnäring (eHF) Eosinofil esofagit Hämmad tillväxt, särskilt med flera organ involverade (magtarmkanalen och/eller huden), och eliminering av flera födoämnen Anafylaxi

Meyer R, et al. J Allergy Clin Immunol Pract. 2018;6:383-99.

Alfamino® Junior är baserad på 100 % fria aminosyror, 24 % av fettet som ingår består av medellånga fettsyror (MCT) och den är laktosfri. Dessa är viktiga egenskaper för barn med svåra former av KMPA och gynnar även dem med svår gastrointestinal (GI) funktionsnedsättning. MCT absorberas lätt och hydrolyseras både snabbare och mer fullständigt än långkedjiga triglycerider (LCT).1 Detta har visat sig vara positivt för barn med GI-nedsättning.2 Genom att den är laktosfri är den också gynnsam för barn med sekundär laktosintolerans.

1. Bach AC, & Babayan VK. Am J Clin Nutr. 1982;36(5):950-62. 
2. Delplanque B, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;61(1):8-17.

Medellånga fettsyror (MCT) utgörs av en blandning av triglyceroler som består av mättade fettsyror med en kedjelängd på 6–10 kolatomer.1–3 MCT absorberas lätt eftersom de är relativt lättlösliga i vatten.3 De hydrolyseras därför både snabbare och mer fullständigt än långkedjiga triglycerider (LCT), och effekten av pankreaslipas snabbas upp och underlättas av deras låga molekylvikt.3 Dessa fördelar verkar vara positiva för spädbarn med omogen tarm eller tarmsvikt.4 MCT är därför en snabb energikälla.5 Tillskott av MCT i modersmjölksersättning har visat sig vara gynnsamt vid svår fettmalabsorption, såsom tarmsvikt.4 Alfaré®, Alfamino® och Alfamino® Junior innehåller 40 %, 24 % respektive 24 % MCT-fett, vilket kan öka energiupptaget hos spädbarn med svår gastrointestinal funktionsnedsättning (inklusive spädbarn med svår enteropati som drabbar fettabsorptionen vid KMPA).

1. Bach AC, & Babayan VK. Am J Clin Nutr. 1982;36(5):950-62.
2. Marten B, et al. Int Dairy J. 2006;16:1374-82.
3. Clegg ME. Int J Food Sci Nutr. 2010;61(7):653-79.
4. Delplanque B, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;61(1):8-17.
5. Babayan VK. Lipids. 1987;22: 417-20.

Syftet med att tillsätta strukturerade lipider till Alfamino® och Alfamino® Junior var att efterlikna sammansättningen och strukturen hos palmitinsyra i bröstmjölk (vid sn-2-positionen), vilket har visat sig underlätta fett- och kalciumabsorptionen.1,2 Bröstmjölk består av 20 till 30 % palmitinsyra, med 70 % i sn-2-positionen.3 En ökning av andelen sn-2-palmitat i modersmjölksersättning resulterade i högre bentäthet, minskad mängd fria fettsyror i avföringen (kalciumtvålar) och mjukare avföring som mer liknade den hos ammade spädbarn.4 Strukturerade lipider är triacylglyceroler där fettsyrasammansättningen modifierats och/eller positionen i glycerolryggraden omfördelats.5,6

Strukturerade lipider i Alfamino® och Alfamino® Junior skiljer sig från palmoleinolja (som finns i vegetabiliska oljebaserade specialnäringar), där palmitinsyran är placerad i sn-1- och sn-3-positioner.7

1. Delplanque B, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;61(1):8-17.
2. Mazzocchi A, et al. Nutrients. 2018;10(5):567. 
3. Innis SM, et al. J Nutr. 1995;125(1):73-81. 
4. Kennedy K, et al. Am J Clin Nutr. 1999;70:920-7.
5. Babayan VK. Lipids. 1987; 22: 417-20.
6. Osborn HT, & Akoh CC. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2002;1(3):110-20.
7. Fabiana FY, et al. PLEFA 2013; 89 (2013) 139–143.

Dessa specialnäringar har olika lipidsammansättning eftersom de är avsedda för olika målpopulationer. Till exempel, för gastrointestinal funktionsnedsättning, som kan:

förekomma i kombination med KMPA-symtom: rekommenderas Alfaré® eller

förekomma i kombination med allvarliga KMPA-symtom: rekommenderas Alfamino® (eller Alfamino® Junior när barnet är >1 år)

Alfaré®, Alfamino® och Alfamino® Junior innehåller medellånga fettsyror (MCT). MCT absorberas lätt, vilket är positivt för spädbarn med omogen tarm eller tarmsvikt.1,2 Althéra® innehåller inte MCT och är avsett som första linjens behandling av spädbarn med KMPA.

En annan skillnad är att det bara är Alfamino® och Alfamino® Junior som innehåller strukturerade lipider vars sammansättning och struktur efterliknar den palmitinsyra som finns i bröstmjölk, detta för att underlätta upptaget av fett och kalcium.2,3

I vilket fall som helst är de fyra specialnäringarna i sortimentet, Althéra®, Alfaré®, Alfamino® och Alfamino® Junior, lämpliga för behandling av KMPA – oavsett lipidsammansättning.

Samtliga innehåller de essentiella fettsyrorna linolsyra (LA) och alfa-linolensyra (ALA), samt de långkedjiga fleromättade fettsyrorna (LCPUFA), arakidonsyra (ARA) och dokosahexaensyra (DHA), vilka är viktiga för hjärnans och immunförsvarets utveckling.2

1. Bach AC, & Babayan VK. Am J Clin Nutr. 1982;36(5):950-62. 
2. Delplanque B, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;61(1):8-17.
3. Mazzocchi A, et al. Nutrients. 2018;10(5):567.

HMO-strukturer är ganska komplexa, och replikering av HMO (som är strukturellt identiska, men som inte kommer från bröstmjölk) var inte möjlig förrän nyligen.

Därför har specialnäringar och modersmjölksersättningar ofta blivit tillsatt enklare oligosackarider som galaktooligosackarider (GOS), en (icke-human) oligosackarid utvunnen ur mjölk (enzymatiskt framställd av galaktos)1 eller en växtbaserad variant, frukto-oligosackarider (FOS) – som inte finns i bröstmjölk1,2.

Framstegen inom bioteknik gör det idag möjligt, efter nästan 30 års forskning och utveckling av Nestlé och våra samarbetspartners, att framställa HMO, inklusive 2-fukosyllaktos (2'-FL) och lakto-N-neotetraos (LNnT). Dessa ämnen kan nu produceras i industriell skala för att introduceras i både standard- och specialnäringar. 2'-FL och LNnT i Nestlés specialnäringar är strukturellt identiska med två av de tio HMO som finns i bröstmjölk.2

1.Sela D & Mills D. Trends Microbiol. 2010 July ; 18(7): 298–307. 
2.Bode L, & Jantscher-Krenn E. Adv Nutr. 2012;3(3):383S-91S.

Över 200 olika HMO har identifierats i bröstmjölk,1 där 2’fukosyllaktos (2'-FL) och lakto-N-neotetraos (LNnT) är bland de 10 vanligaste, och står för mer än 30 % av alla HMO.2 De är väl studerade och anses av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) vara säkra att använda i vanlig modersmjölksersättning och i specialnäringar.3

De första kliniska studierna på friska spädbarn som fått vanliga modersmjölksersättningar kompletterade med 2'-FL och LNnT visade att dessa var säkra att använda och stödde normal tillväxt, med gynnsamma effekter på immunitet, tarmens mikrobiota och frekvensen av vissa infektioner samt minskade behovet av vissa läkemedel.4–6 Kliniska studier på spädbarn med komjölksproteinallergi (KMPA) visade att våra specialnäringar som innehöll 2'-FL och LNnT var hypoallergena, stödde normal tillväxt, lindrade effektivt KMPA-symtom, minskade risken för infektioner7 samt medförde en positiv utveckling av tarmens mikrobiom.7–10

Spädbarn med KMPA kan nu dra nytta av två av de vanligaste HMO i bröstmjölk, 2'-FL och LNnT, vilka visat sig stärka barnens immunsystem, motverka dysbios i tarmens mikrobiota samt minska risken för infektioner4–10.

1.Walsh C, et al. J Funct Foods. 2020;72:104074.
2. Azad MB, et al. J Nutr. 2018;148(11):1733-42.
3. EC No 258/97. EFSA J. 2015;13(7):4183.
4. Berger B, et al. mBio. 2020;11(2):e03196-19.
5. Puccio G, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017;64(4):624-31.
6. Roman Riechmann E, et al. Nutr Hosp. 2020;37(4):698-706.
7. Vandenplas Y, et al. Nutrients. 2022, 14, 530 
8. Nowak-Wegrzyn A, et al. Nutrients. 2019;11:1447.
9. Boulangé CL, et al. Int. J. Mol. Sci. 2023, 24, 11422.
10. Gold MS, et al. Nutrients. 2022, 14, 2297.

Nej, HMO finns endast i bröstmjölk (därav namnet, humana mjölkoligosackarider). Mjölken från exempelvis kor innehåller också mjölkoligosackarider (MO). Bröstmjölk innehåller mellan 100 och 1 000 gånger mer MO än mjölk från produktionsdjur, såsom komjölk.1,2

Dessutom är de MO som finns i mjölk från produktionsdjur kvalitativt annorlunda en de som finns i bröstmjölk. De har en högre andel silylerade och lägre andel fukosylerade MO.3

1. Walsh C, et al. J Funct Foods. 2020;72:104074.
2. Donovan SM, & Comstock SS. Ann Nutr Metab. 2016;69(Suppl 2):42-51.
3. Oliveira D, et al. Int J Dairy Technol. 2015;68(3), 305-21.

Nej, HMO är inte känsliga för värme. De klarar sig även i kyla och påverkas varken av pastörisering eller frystorkning.1

1. Vandenplas Y, et al. Nutrients. 2018;10(9):1161.

2’-FL och LNnT i Nestlés specialnäringar för spädbarn/småbarn är strukturellt identiska med dem som finns i bröstmjölk.1

Nestlé har forskat kring HMO i decennier och har nyligen lyckats göra produktionen tekniskt möjlig. Våra specialnäringar, Althéra®, Alfaré®, Alfamino® och Alfamino® Junior är de första som har fått tillsatt både 2’-FL och LNnT.

1. EC No 258/97. EFSA J 2015;13(7):4183.